lördag, augusti 14, 2010

LO prioriterar fel!

Vilken förskräcklig historia det har blivit kring de utländska bärplockarna i Sverige. I alla fall i vissa delar av Sverige. Naturligtvis finns det även goda exempel, men de nu massmediellt uppmärksammade fallen lyfter fram en del intressanta aspekter. Helt klart finns det en hel del skrupelfria arbetsgivare inom bärsektorn i Sverige. Dessa måste man granska noggrant förstås. Man bör också se efter vad man kan göra för att sätta större krav på de utländska bemanningsbolag som lurat alla dessa människor. Här kan krävas en ändrad lagstiftning.

Men, mycket i detta måste väl också ses som ett fackligt misslyckande. Bärplockarna är missnöjda med det avtal Kommunal förhandlat fram. Jag har ingen detaljkunskap om detta avtal, men jag kan notera att Kommunal är en del av LO-familjen. Samma familj som samtidigt som bärplockarna behöver hjälp istället ägnar oerhörda pengasummor och massor av tid på att bedriva negativ campaigning mot regeringen. En unikt ful kampanj med nidbilder av ministrar och osakligt budskap som enbart syftar till svartmålning. Jag tycker att LO-ledningen här satsar fel och glömmer sitt egentliga uppdrag!

Man måste ifrågasätta LOs ensidiga stöd till socialdemokraterna, inte bara för att det nu kommer osedvanligt otajmat, utan också för att det pågår en massflykt av LO-medlemmar från socialdemokraterna till det borgerliga blocket, företrädesvis Moderaterna. När snart hälften av LO medlemmarna är borgerliga väljare är frågan om LO-ledningens ensidighet verkligen speglar medlemmarna. Vanja Lundby-Wedins ovilja i ämnet var tydlig i gårdagens Rapport. Hon tänkte förmodligen inte på hur tydlig hon var när hon nog försa sig lite "medlemmarna bestämmer efter varje val hur samarbetet med socialdemokraterna skall se ut", sa hon. Att inte samarbeta med något parti alls, eller med de borgerliga är alltså inte ett alternativ...?! Det är också känt att man gallrar bort borgerligt engagerade från förtroendeposter i LO. Det gör att det är svårt att få andra än socialdemokrater till ombud på kongresserna där LO tar ställning i frågan. Skulle vara intressant att få spelet kring LOs stöd till S belyst ordentligt. Men någonting säger mig att "Uppdrag granskning" aldrig kommer att vara intresserade av detta....

Kristdemokraterna vill ha en stark opolitisk fackföreningsrörelse. Facket är en mycket viktig aktör i ett rättvist samhälle och är en del av det civila samhälle och de små naturliga gemenskaper som vi talar så varmt om. I europa finns en hel del kristdemokratiska fack, som den naturligaste sak i världen. Jag tror dock inte heller på sådana, utan facket bör vara helt opolitiskt. Annars kommer omsorgen om det egna partiet alltid gå före sant rättvisearbete och den egentliga fackliga uppgiften. Löntagarna blir lidande. I LO exemplet är detta just nu väldigt tydligt.
Vi kristdemokrater har många frågor som borde göra oss till ett intressant fackligt alternativ. Men, Lundby-Wedins socialistiska inskränkthet stoppar det.
Arbetare förena eder! Tillsammans kan ni göra skillnad och skapa ett fack som har en ledning som ser till era behov och inte till den socialdemokratiska elitens.