söndag, oktober 09, 2011

Veckan som varit

Det har varit en hektisk vecka både personligt och i det politiska livet.
Kommunalt har vi haft ett intressant kommunfullmäktige med bra diskussioner och oväntade koalitioner.
S, M och SD bildade en sorglig allians i regionfrågan som riskerar att hämma vårt läns utveckling. Både S och M betonade hur oviktig frågan är, vilket är helt fel. Hur det nya Sverige, med regioner och större län byggs är av största vikt för medborgarna. Det stämmer att folk i stugorna inte springer benen av sig i denna fråga, men vi måste ändå våga sätta ned foten och tycka till. Det är sorgligt att de två största partierna inte vågar vara med när de nya regionerna byggs. Skall regionerna bli det som de är tänkta att vara så kommer det aldrig att fungera med en så liten region som Jönköpings län. Långsiktigt kommer detta inte att fungera och därmed kommer vi på efterkälken, vilket drabbar medborgarna i länet. Jag jämförde de tre partierna med Asterix, Obelix och lilla Idefix som i seriernas värld slåss för det lilla bortglömda och isolerade Gallien mot en despotisk diktator med hjälp av en trolldryck. Problemet är att Jönköpings län saknar trolldryck och vi slåss inte mot en despotisk diktator. Istället säger vi nej till en utsträckt hand där andra län vill bygga en stabil region för medborgarnas bästa tillsammans med oss. Sorgligt och fegt!
KD, C, FP och faktiskt V röstade för en större och stabilare region. MP som parti stödjer den linjen, trots det röstade en majoritet av deras ledamöter med M, S och SD (!)

Kristdemokraterna har också jobbat hårt i frågan om den så kallade föreningskorven eller kyrkkaffefrågan. Alltså kravet på registrering om man serverar över 20 tillfällen per år. Detta krånglar till det för det civila samhället och vi har därför jobbat hårt för att hitta lösningar som skulle göra att vi kom undan detta krångel. Tyvärr finns ingen sådan väg utan vi måste ju följa det som statliga myndigheter och lagar säger. Vi ville nu lyfta frågan till den nivå där den hör hemma, nämligen genom att skriva till regeringen om detta. Kristdemokraterna fick med oss vänstern,samt de flesta socialdemokraterna. Tyvärr var det några få sossar som fällde detta genom att gå emot sitt partis majoritet, annars hade vi bildat en majoritet för förslaget mot våra samarbetspartners i övriga majoriteten.

På riksplanet står det allt mer klart att Håkan Juholt inte är mogen uppgiften som partiledare och statsministerkandidat. Jag beklagar det, eftersom vi behöver en aktiv opposition. Att han hoppar av partiledardebatten i teve för att han fysiskt inte vill stå nära Sverigedemokraterna är på riktig sandlådenivå. Det inger också misstanke om att han faktiskt inte har någon politik att presentera och debattera för. Hans krumbukter både i frågan om S budgetförslag och boendeersättningen är heller inte smickrande. Att han så uppenbart inte vill berätta sanningen slår hårt tillbaka. Det inger inte något förtroende alls.
Jag är glad att vi har en partiledare som är trovärdig och duktig. Dessutom väldigt omtyckt, vilket man fått väldigt mycket bevis för när han nu ifrågasatts. Väldigt många människor hör av sig och beklagar den smutskastning han utsätts för av sina egna. Att det finns en intern debatt är viktigt och det är utvecklande för partiet, men den smutskastningskampanj som pågår mot Göran Hägglund och vårt parti, genom våra egna, riskerar att skada partiet. Vi skulle istället behöva lägga kraften på att diskutera hur vårt parti behöver utvecklas och växa. Här finns mycket att göra och det är helt nödvändigt. Tyvärr tar personfrågan just nu alla energi från detta.

Dessutom har vi i veckan presenterat majoritetens budgetförslag för Jönköpings kommun. Väldigt mycket kristdemokrati i den! Jag lär återkomma i denna fråga.

Tveksamt om nästa vecka kan bli lika händelserik....